Kerkplein Zwolle voor een duurzame toekomst

Zaterdagavond trokken wethouder Monique Schuttenbeld en de nachtburgemeester Jeroen van Doornik de stekker uit op de Grote Markt. Het was namelijk weer het jaarlijkse Earth Hour. Wereldwijd gaat dan het licht een uurtje uit om aandacht te vragen voor een duurzame toekomst voor onze wereld.

Enkele honderden mensen hadden zich verzameld op de Grote Markt. Een deel van de mensen zakte af naar het plein omdat ze de opzwepende muziek van DJ Hans Stroeve hoorden. Anderen omdat ze begaan zijn met het wel en wee van de aarde en het klimaat. Dat niet iedereen er zo over denkt bleek tijdens de toespraak van Monique Schuttenbeld.

Een man begon te protesteren. Hij schreeuwde door de wethouder heen dat de klimaatverandering een verzinsel/ hoax is. Van Doornik gaf hem heel kort even de ruimte. “In een democratie heeft iedereen recht op zijn eigen mening,” aldus de Zwolse nachtburgemeester. Toen duidelijk werd dat de man geenszins van plan was om de wethouder te laten uitspreken werd hij met zachte hand van het Kerkplein verwijderd door een beveiligers.

Na de toespraken was er nog heel even tijd om een dansje te wagen. De muziek zwelt weer aan. De wethouder zag een peuter de dansvloer op gaan en vraagt direct haar ten dans. Al snel wagen meer mensen zich op de dansvloer. Terwijl de leden van klokkenluidersgilde Sint Michaël de klokken van de Peperbus voor het klimaat luiden lopen de wethouder en nachtburgemeester weer naar het podium. Beide hebben een deel van een verlengsnoer vast. Het publiek begint vanaf tien af te tellen. Op nul trekt Schuttenbeld de stekker er uit en dooft het licht op het Kerkplein.